
Ημέρα της Μητέρας 2024
9 Μαΐου, 2024Οι γάμοι σε διάφορες χώρες του κόσμου αποτελούν μια μοναδική έκφραση πολιτισμού, παράδοσης και αγάπης. Ας εξερευνήσουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες γαμήλιες τελετές και έθιμα από διάφορα μέρη του πλανήτη.
Ινδία: Έκρηξη χρωμάτων
Οι ινδικοί γάμοι είναι γνωστοί για τα έντονα χρώματα και τις πλούσιες παραδόσεις τους. Μια σημαντική τελετή πριν το γάμο είναι το “Haldi”, όπου η οικογένεια και οι φίλοι απλώνουν μια κίτρινη πάστα κουρκουμά στο ζευγάρι[6]. Αυτή η τελετή συμβολίζει την προστασία από το κακό και έχει εξαγνιστικές ιδιότητες για το δέρμα. Οι νύφες συχνά φορούν περίτεχνα κεντημένα σάρι σε λαμπερά χρώματα, ενώ τα χέρια και τα πόδια τους διακοσμούνται με περίπλοκα σχέδια μεχεντί (χένα)[1].

Ιαπωνία: Τελετή πόσης σάκε
Στην παραδοσιακή ιαπωνική γαμήλια τελετή, το ζευγάρι μοιράζεται τρία ποτήρια σάκε σε μια διαδικασία γνωστή ως “San-san-kudo”[2]. Αυτή η τελετή συμβολίζει την ένωση και την ευλογία, με τα τρία ποτήρια να αντιπροσωπεύουν τον ουρανό, τη γη και την ανθρωπότητα. Οι νύφες συχνά φορούν ένα λευκό κιμονό που ονομάζεται “shiromuku”, το οποίο συμβολίζει την αγνότητα και την αφοσίωση.

Μαρόκο: Εβδομαδιαίοι εορτασμοί
Οι μαροκινοί γάμοι είναι συνήθως εβδομαδιαίοι εορτασμοί γεμάτοι χρώμα και παράδοση[1]. Μια μοναδική τελετή είναι το “λουτρό γάλακτος” της νύφης, που πραγματοποιείται πριν το γάμο για να την εξαγνίσει και να την προετοιμάσει για το νέο της ρόλο. Οι νύφες φορούν συχνά περίτεχνα καφτάνια και υποβάλλονται σε πολλαπλές αλλαγές ενδυμασίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Κίνα: Τελετουργικό με τόξο και βέλη
Σε κινεζικές γαμήλιες τελετές, ιδιαίτερα στην επαρχία Xinjiang, ο γαμπρός συχνά “πυροβολεί” τη νύφη με ένα τόξο και τρία βέλη χωρίς μύτη[6]. Στη συνέχεια, μαζεύει τα βέλη και τα σπάει μαζί με το τόξο, συμβολίζοντας την αιώνια αγάπη τους. Το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στους κινεζικούς γάμους, καθώς συμβολίζει την ευημερία και τον εορτασμό.

Φιλιππίνες: Απελευθέρωση περιστεριών
Στις Φιλιππίνες, τα νιόπαντρα ζευγάρια συχνά απελευθερώνουν δύο λευκά περιστέρια κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης[2]. Αυτή η όμορφη χειρονομία συμβολίζει την ειρήνη και την αρμονία καθώς το ζευγάρι ξεκινά τη νέα του ζωή μαζί. Τα περιστέρια αντιπροσωπεύουν επίσης την αγάπη του ζευγαριού και το κοινό τους μέλλον.
Αυτές οι μοναδικές γαμήλιες παραδόσεις από όλο τον κόσμο δείχνουν πόσο πλούσια και ποικιλόμορφη είναι η ανθρώπινη κουλτούρα. Κάθε έθιμο και τελετουργικό προσθέτει βάθος και νόημα στην ένωση δύο ανθρώπων, δημιουργώντας αναμνήσεις που θα διαρκέσουν για μια ζωή.

Πηγές:
[1] https://savvybridalboutique.com/unique-wedding-traditions-around-the-world/
[2] https://weddingplannerdenmark.com/10-fascinating-wedding-traditions-from-around-the-world/
[3] https://khushmag.com/categories/features/features/15-unusual-wedding-traditions-from-across-the-world-/12195
[4] https://www.colorexpertsbd.com/blog/bridal-photography-from-various-countries-of-the-world/
[5] https://www.refinery29.com/en-us/weddings-around-the-world
[6] https://www.vogue.com/article/wedding-traditions-from-around-the-world
[7] https://pleasantdale.com/blog/unique-cultural-wedding-traditions-from-around-the-world/
[8] https://blancaandbrandon.com/wedding-photography-for-diverse-traditions/